Men hur tränar man på det?

Piero Giobbi och Sofia Tapani har landat i Sverige igen efter ett otroligt lyckat djup-VM i fridykning på ön Roatan i Karibien. Både Sofia och Piero placerade sig topp 10 och resultaten kan du hitta här. Det blev även tre nya svenska rekord satta under tävlingarna: 74m i grenen free immersion (du får använda dyklinan för att dra dig upp och ner i djupet) och 51m i grenen konstantvikt utan fenor för Sofia; Piero tog sitt första svenska rekord i grenen konstantvikt utan fenor med fina 72m. Stort!

Det har varit första gången som ett fridyknings-VM sänts live via Diveye, en undervattensdrönare som följer fridykaren under hela dyket. Nu är äntligen fridykning mer än en människa som dyker ner och kommer upp några minuter senare. Vi kan själva för första gången titta på våra dyk och se dem utifrån.  Diveye öppnar upp fantastiska möjligheter för vår idrott och för oss som utövar den. Vi kan nu visa fler vad det är vi håller på med och få upp intresset och med det få sporten att växa. Vi vill ju ha fler att hänga med i havet!

Jag (Sofia) får ofta frågan: Men hur tränar man då? Hur blir man bättre på att hålla andan? Många tror att det är en fysisk förmåga som du antingen har eller inte har. I viss mån kan det vara sant, precis som i andra idrotter så kan du ha talang eller så kan du öva upp förmågan. Öva öva öva. Gå en kurs, få tekniktips. Öva öva öva igen. Hur länge du kan vara under ytan och hur djupt du kan dyka beror på flera saker. Framförallt beror det på hur effektivt du rör dig i vattnet och använder din kropp. Din teknik. Alla har ju inte möjlighet att få bli lyxfilmad av en undervattensdrönare, men kanske kan du be en kompis filma dig när du simmar en liten bit under ytan? Avslappning och bra teknik går hand i hand med hur lätt det är att tryckutjämna djupt.

Här (2h20min in) kan du se mig dyka till 74m, och höra lite om vad jag kan förbättra i min teknik.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s