Under helgen har vi kickat igång utomhussäsongen med ett fridyk där målet var att hitta nakensnäckor. En bättre vårdag att krypa ner i havet hade vi inte kunnat önska, med 20 grader och sol i luften så kändes det underbart att få svalka sig i lite saltvatten. Just nu är det verkligen vår i havet också, små fiskar och krabbor börjar sakta vakna ur vinterdvalan och pilar omkring bland tången. Fridykarkommunen passade på att skörda av havets verkliga vårprimör sockertången (tare) och slänga ihop en fräsch nudelsallad med asiatiska smaker. Sockertången har den där lite mumsiga umami/fisksåstonen och är typ bästa kompis med sesam och citron. Testa receptet med din egenskördade sockertång:
Skölj din sockertång i kallt vatten och plocka bort eventuellt havsskrufs
Strimla fint
Hacka två klyftor vitlök
Hacka/strimla 3 cm färsk ingefära
Hacka en halv chili, ta bort kärnorna innan om du inte vill ha det så starkt
Hacka koriander (eller strunta i det om du är en korianderhatare)
Riv skalet av en halv citron, spara citronhalvan
Gör båtar av en halv rödlök
Stek tången och alla ingredienser krispigt tillsammans med 1 msk sesamolja och rapsolja, 1 msk soja och 1 tsk sesamfrön
Servera krispet tillsammans med kokta glasnudlar. Hopp i havet!