Fridykarkommunen tipsar: vinterdykning

img_4196

Ja, det är kallt! Eller kanske tillochmed jäkligt kallt. Så vad är då tjusningen med att dyka på vintern? Förutom att det kanske alltid finns en längtan efter att dyka, så kan vintern bjuda på en annan sorts stillhet, ett lugn som ofta inte upplevs under andra delar av året. Vi är ofta helt ensamma på dykplatsen. De flesta båtar ligger på land så här års, så havet genomkorsas heller inte av surr från motorbåtar. Ljud rör sig ungefär fyra gånger så fort i vatten jämfört med luft, och kan transporteras väldigt långa sträckor, då utbredningsförlusterna är små.

Ja, det är fortfarande kallt att dyka på vintern, men det finns saker som gör upplevelsen angenämare.
En bit liggunderlag att stå på när du byter om rekommenderas. Det är oerhört onödigt att tappa känseln i fötterna redan innan vi har kommit i vattnet och värmeförlusten går väldigt fort om man står barfota på klipporna.
img_4134
Bikini eller badbyxor under våtdräkten? Fridykarkommunen säger nej. Iallafall på vintern. Varje sekund som huden är exponerad för kallt på land minskar din tid i havet och badkläder gör att på- och avklädning av våtdräkten tar längre tid. Dessutom kan det även underlätta för kallvatten att rinna in längs ryggen under dyket – inte skönt.
img_4133
Välpassande tvådelad våtdräkt, gärna måttsydd, 5 millimeter tjock. Byxorna bör ej gå upp över axlarna, då detta ej tillför särskilt mycket värme, men gör på- och avklädningen klart bökigare. Saknar byxorna hängslen, så kan de tas på utan att man tar av sig sin tjockvarma jacka. På samma sätt kan jackan komma på fort efter dyket. Det gäller att hushålla med den värme vi fridykare har!
Tjocka sockar och handskar, gärna 7 millimeter. Trots tjockt gummi så är det troligen händerna eller fötterna som kommer bli kallast.
img_4143
Ja, det kommer fortfarande vara kallt att fridyka på vintern. Men med en bra våtdräkt så brukar det fungera att vara i vattnet i 20-30 minuter. Precis när man går i vattnet, så brukar det isa ganska bra i läpparna, men den känslan försvinner snart. Men det gäller att begränsa dyktiden och avsluta innan händerna är helt bortdomnade. Ofta är det som kallast när vi väl kommer upp ur havet och har du då inte fungerande händer, så kan det vara stört omöjligt att få av sig handskar och dräkt.
Hjälp varandra!
image1-1

5 reaktioner till “Fridykarkommunen tipsar: vinterdykning

 1. Kul läsning.
  Dyksuget är onekligen stort under vintern.
  Vad använder ni för glidmedel under vintern? Varmvatten och hårbalsam eller något annat? Man vill väl helst inte blöta ner sig innan man kommer i vattnet.
  På tidiga vårdyk har vi hällt varmvatten i dräkten efter dyket, så går det snabbare att få upp värmen igen innan torkning och påklädning.

  Gilla

 2. Babypuder. Då slipper man vätskor som kyler. Lite hull på kroppen funkar tydligen som en packning och fyller ut dräkten helt så inget vatten sipprar in alls. Då fixar man närmare en timme i vaken. 🙂
  Så pizza till lunch och en burk puder till dräkten.

  Gillad av 1 person

 3. Varmvatten och tvål, sedan snabbt in i dräkten. Inga problem 🙂 Olivolja kan dock vara ett alternativ om du inte har tillgång till varmvatten.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s