Ålträdgården

image1

 

Delar av Fridykarkommunen har spenderat vinterdagar i ett av världens Mekka för fridykning – Dahab på Sinaihalvön i Egypten. Mycket av dykningen i Dahab handlar antingen om de vackra korallreven med en fullkomlig explosion i artrikedom eller om att träna djup fridykning. Eller både och.

 

Dykstället Eel Garden bjuder dock på något annorlunda. Efter tvåhundra meters simmande från stranden i midjedjupt vatten kommer revkanten, som går lodrätt ner och på åtta meters djup möts av en bländande klarvit sandbotten. Papegojfiskar är storproducenter av sand, de har tänder formade som en kraftig fågelnäbb och knaprar på både levande och döda koraller och bajsar sedan ut finmald kalksand som faller ner till botten. Från ytan ser sandbotten i Eel garden ut att vara väldigt glest bevuxen av ålgräs. Men dyker man ner till den sluttande botten så inser man att sjögräset inte var växter, utan en koloni ålar som bor i sandbotten och sticker vajande upp sina kroppar, för att äta plankton i det strömmande vattnet. De är dock skygga och kommer man för nära, så backar de baklänges ner i sin gång i sanden och kommer sedan inte upp på en lång stund. Så vill du vara säker på att se ålarna – se till att inte komma precis efter några andra dykare varit där.

 

Film: Fridykarkommunen dyker i Eel Garden

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s