Najaden och karparna i Botaniska Trädgården

En lagomsolig och halvblåsig lördag i oktober hade Fridykarkommunen via Klara, som arbetar som trädgårdsmästare, fått tillåtelse att dyka i Spegeldammen i Göteborgs Botaniska Trädgård. Spegeldammen bjöd på 40 centimeter djupt vatten som efter sista veckans kalla nätter höll 14-grader. Ett tjockt lager alger täckte botten och minsta rörelse virvlade upp böset och sikten minskades till 10 centimeter. Klara höll andan vid statyn Najad i sällskap av Spegeldammens invånare, de nyfikna karparna.
Karparna i Botaniska Trädgården bor i Spegeldammen sommarhalvåret, men efter att dammen byggdes om, så har de ingen dybotten att gosa ner sig  och gå i dvala i under vintern. Därför kommer de få flytta inomhus när dammen blir för kall.
img_3967
Karpen förekom ursprungligen i Asien och östra Europa, men utplanterades i Sverige för första gången redan på 1500-talet. Karpar kan bli upp till 50 år gamla och växa till över en meter långa och 40 kg tunga. Till skillnad från odlad (om man nu kan odla djur) lax, som kräver vildfångad fisk i födan, så kan odlade karpar leva på växter. För fiskare är karpar spännande svårfångade, vilket gör att karpmetande nästan kan uppfattas som en besatthet.
Det finns många historier om karpar. I Kina finns det en tro att karpar som lyckas simma upp för Gula floden inklusive vattenfall (ja, karpar kan vid behov hoppa högt upp ur vattnet) förvandlas till drakar. I Japan flaggas det med tygkarpar i olika färger på barnens dag.
img_4014
Om du har vägarna förbi Botan, missa inte de vackra karparna och najaden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s