Koraller i Sverige?

dodmanshand
Död mans hand
Koraller. Många tänker kanske på tropiska korallrev bildade av stenkoraller, alltså att koralldjurens skelett under flera tusen år byggt upp ett rev av kalksten. I tropiska vatten är koralldjuren ofta beroende av solljus, då de lever i symbios med en alg.
Svenska hav är bostad för flera olika sorters koraller, där den vackra men krångligt benämnda död mans hand, Alcynium digitatum, kanske är det koralldjur som är lättast att se. Död mans hand är ett polypdjur med åtta armar som lever av att filtrera föda från havsvattnet. De kan leva på grunt vatten, men slåss då med tång om utrymmet på klippor och stenar. Eftersom död mans hand inte lever i symbios med en alg, så kan den till skillnad från tång leva på skuggiga platser eller på så stora djup dit inget ljus tränger ner, död mans hand kan leva på ner till 700 meters djup. I Gullmarsfjorden kan man ganska lätt hitta dem på 10 till 15 meters djup. Följ med på en utfärd, så kan även du se koraller i Sverige.
Död mans händer på 15 meters djup i gröna Gullmarsfjorden.
Död mans händer på 15 meters djup i gröna Gullmarsfjorden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s