Fridykning, en individuell lagsport

Nu är alla kvaltävlingar på världsmästerskapen avgjorda och vi fick en välförtjänt helt ledig dag innan tre avslutande dagar med finaler.  Jag själv har nu två dagar till med vila från tävling till B-finalen i dynamisk apnea med fena på söndag. Däremot är jag inte helt ledig eftersom jag kommer att hjälpa mina lagkamrater med deras finaldyk. Imorgon tävlar Tomas i B-finalen och Valdemar i A-finalen i statisk apnea. Under Valdemars dyk kommer jag att fungera som hans coach. Det betyder att jag hjälper honom med hans uppvärmning, att hålla tider, att jag ansvarar för hans säkerhet och att han har det bra under sin andhållning. Vi är ett team. Jag vill att han ska känna sig trygg med att jag kommer att ta hand om allt annat så att han kan koncentrera sig på sitt dyk.

Fridykning är en väldigt personlig och individuell upplevelse, men du kan inte träna själv. Vi behöver vara ett team för att kunna göra det vi tycker allra bäst om. För att kunna dyka behöver jag veta att min dykkompis ser mig och möter mig när det behövs. På samma sätt behöver jag se min dykkompis. Om vi dyker ihop så vill jag veta hur det känns och om det finns något i vägen som jag kan lösa för att ditt dyk ska bli så bra som möjligt. Dessutom är det väldigt fint att få dela upplevelsen med någon annan som förstår. Som kan stötta när det behövs och som kan skratta när det behövs.

sofiacoacharpieroSTA
Vid statisk andhållning är det viktigt att coachen håller tiden och ser till dykkompisens säkerhet. Här coachar Sofia Piero under VM på Sardinien 2014.

Att få coacha ett tävlingsdyk i VM-finalen är häftigt, att få coacha ett personbästa är ännu häftigare. Det fick jag göra i försöken. Valdemar höll andan hela 7 minuter och 47 sekunder. Overkligt länge. Han gjorde det helt själv och har tränat länge för detta. Jag fick vara där och dela den glädjen och prestationen med honom. Tack!

gladvaldemar
En laddad Valdemar Karlsson inför VM-finalen. De åtta bästa dykarna gör upp om medaljerna imorgon. Heja!

Vad gjorde jag på den lediga dagen då? Jo, hängde med laget på Åbo slott såklart!

vmlagetpåslottet
Svenska fridykningslandslaget myser på slottet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s